A csokoládéról bővebben…

A világ minden részén kedvelt édesség a csokoládé, mely rengeteg változatban készül. Mértékkel fogyasztva nemcsak az édesség utáni vágyunkat elégíthetjük ki vele, hanem még az egészségünket is védi…

Csokoládé

A csokoládéról

A világ minden részén kedvelt édesség a csokoládé, mely rengeteg változatban készül. Mértékkel fogyasztva nemcsak az édesség utáni vágyunkat elégíthetjük ki vele, hanem még az egészségünket is védi.

Hogyan gyártják az „istenek eledelét”?

A kakaófa – melyen a kakaóbab terem- a trópusi éghajlatot kedveli, így Dél-Amerika északi – középső részén, Nyugat-Afrikában és Ázsia egyes részein termelik legfőként. A kakaóbab rendszertani neve Theobroma cacao, ahol a theobroma az „Istenek eledelét” jelenti. Az aztékok energiát adó itala volt, fahéjjal és chilivel fogyasztották fűszeres italként. Ezt nevezték xocolatl-nak, innen ered a csokoládé elnevezése. Európába az 1500-as évekbe érkezett a csokoládé, melyet eleinte csak italként fogyasztottak. A 18. században kezdtek csak táblás csokoládékat készíteni.

A kakaóbab kezdetben zöld színű, aztán piros, majd mikor már kezd megérni külső héja megkeményedik és aranysárga vagy vörös lesz. A kakaóbab belsejében 20-50 db mandula formájú mag található, melyekből a csokoládét gyártják.

A kézi betakarítás után az összegyűjtött magokat hagyják erjedni (fermentálják) 2-6 hónapig. Ezután megpörkölik a babszemeket (130-140 C° körül), éppúgy, mint a kávét. Természetesen ez is egy külön szakma, tehát a túl alacsony és a túl magas hőmérséklet sem jó. Pörkölés után eltávolítják a babszemek héját, majd ledarálják, így keletkezik a kakaóbab töret. Ezt lepréselik és itt válik ketté a kakaóvaj (a kakaóbab zsírtartalma) és a kakaópor.

E két összetevő ismételt összekeveréséből lesz a kakaómassza, a csokoládé alapja. Ehhez kevernek később cukrot illetve egyéb összetevőket, de ez már a csokoládégyártás művészete. Számtalan variáció létezik, rengeteg ízben és minőségben.

Mitől lesz jó minőségű a csokoládé?

Először is az alapanyag származási helye nagyban befolyásolja. A legjobb minőségű kakaóbabok Dél-Amerikából származnak.

A jó minőségű étcsokoládé 60-80% kakaómasszát, 20-40% cukrot és 0,1% Bourbon vaníliát tartalmaz.

A jó minőségű tejcsokoládé 30-40% kakaómasszát, 30-40% cukrot, 20-40% tejport tartalmaz.

A jó minőségű fehércsokoládé 20-30% kakaóvajat, 50-70% cukrot, és 10-30% tejport tartalmaz.

A jó minőségű csokoládé egyéb ismérvei, hogy pattanva törik, (éles törés éllel), illata kellemes, adalék anyagokat nem tartalmaz.

Mitől egészséges a csokoládé?
Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a csokoládéban nagy mennyiségű flavonoid található. Ez a vegyület antioxidáns hatású, tehát felveszi a harcot a szervezetben folyamatosan keletkező, az öregedésért és a legtöbb betegségért felelős szabadgyökök ellen. A flavonoidok elősegítik a vérerek egészségének fenntartását, ráadásul fokozzák a C-vitamin hatását is. Emellett segítik az immunrendszer működését, és a többi vitamin és ásványi anyag beépülését is.

Ásványi anyagok közül kalcium, magnézium, cink, foszfor, vas, réz kálium is megtalálhatók a csokoládéban.

Fontos hatóanyagai:

– teobromin enyhén vizelethajtó és élénkítő, de hatása hosszabb ideig tart, mint a koffeiné.
– fenilcsoport és az anandamid, amelyek boldogság- és örömérzetet keltenek.
– noradrenalin beindítja a szervezet energiatartalékait.
– koffein, amely az idegrendszert serkenti és élénkítő hatású.
– triptofán melyből a szervezet melatonint és szerotonint állít elő. A melatonin egy erőteljes antioxidáns anyag, mely fontos szerepet játszik az alvási ciklus szabályozásában is, a szerotonin pedig egy úgynevezett boldogsághormon. A magas szerotoninszinttel rendelkező emberek sokkal elégedettebbek, míg a hormon alacsony szintje közrejátszik a depresszió, a migrén és az idegi zavarok kialakulásában.

– ergoszterin amely egy D-provitamin, és a szervezetünk UV-fény hatására D2-vitamint szintetizál belőle.

Az étcsokoládé magas rosttartalma segíti az emésztést. Az étcsokoládéban lévő rost mennyisége meghaladja sok zöldségben, gyümölcsben lévőt.

A magas kakaótartalmú csokoládét tehát érdemes fogyasztanunk, telített zsírsavtartalma miatt azonban csak mértékkel. A napi 2-3 kocka ideális mennyiségnek mondható.