Érdekességek a csokoládéról

A legenda szerint hazánkban Aragóniai Beatrix kíséretében érkezett itáliai, nápolyi szakácsok honosították meg a marcipánt. Mátyás király és Beatrix lakodalmán a számtalan finomság között ugyanis egy marcipánból készült sakk készlet örvendeztette meg a vendégsereget…

Desszertek

marcipán elnevezése olasz eredetű. Velence védőszentjének, Szent Márknak a nevéből származik, akinek városában a mesterek művészi módon készítették ezt az ínycsiklandó finomságot. Kezdetben a marcipánnak vallási szerepe is volt. Szent Márk napján a templomban osztogatták a hívőknek, hogy az megóvja fogyasztóit a rossztól. A marcipán készítéséről csak későbbi forrásokból szerezhetünk tudomást. Tekintve az eltelt időt, elmondható, hogy a marcipán fokozatosan lett az emberek méltán népszerű kedvence. Igazi különlegességnek számított előkelő körökben az elmúlt évszázadokban a marcipánból gyártott csemegék kavalkádja. A mesterek egymással versengve készítettek el ennek a fínom édességnek megannyi változatát.

A legenda szerint hazánkban Aragóniai Beatrix kíséretében érkezett itáliai, nápolyi szakácsok honosították meg a marcipánt. Mátyás király és Beatrix lakodalmán a számtalan finomság között ugyanis egy marcipánból készült sakk készlet örvendeztette meg a vendégsereget. I. Apafi Mihály erdélyi fejedelem felesége, Bornemissza Anna 1680-ból származó szakácskönyve szerint a marcipán többféle módon is készíthető. Száz esztendővel ezelőtt minden szakácskönyvben megtalálható volt a marcipán receptje, és népszerűsége azóta is töretlennek mondható.

Igen híres marcipánfajta a lübecki és a königsbergi.
A lübecki marcipán friss, tehát nem sült vagy pirított marcipán. Általában cipó alakba formálva, csokoládéval bevonva kapható.
A königsbergi marcipánt viszont enyhén pörkölik, hogy a mandulában lévő fehérje gyorsabban felbomoljon, ezáltal a massza egységesebb állagú lesz. A königsbergi marcipánt többnyire szív alakúra formálják, nagy lángon hirtelen hevítik, amelytől az kissé megbarnul.
Ennek a receptnek a leírása innen származik: Mulan

Amitől egészséges:

marcipán alapanyagául a cukor és a mandula szolgál. A mandula fehérjét, többszörösen telített zsírsavakat (olajsav), olajat, szénhidrátokat és ásványi sókat (kálium, kalcium, magnézium, vas, P-vitamint) tartalmaz.

kálium nagyon fontos az emberi szervezetnek, a sav-bázis egyensúly fenntartása mellett még fontos szerepet tölt be az izomműködés illetve a sejtek energia ellátásában is.

kalcium a csontozat és fogazat megerősítése mellett szerepet játszik a vas felszívódásánál, illetve segíthet tompítani vagy megszüntetni az álmatlanság tüneteit.

magnézium az idegek és izmok működése mellett, a szív és érrendszerre van jótékony hatással.

vas az a nyomelem ami az oxigén szállítást és a vérképzést segíti elő, illetve felelős az enzimek működéséért és a raktárfehérjék termelődéséért egyaránt.

P vitamin a C vitamin kísérője, általánosan ugyanazokban az élelmiszerekben fordul elő. A P-vitamin segíti a C vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól, ezenkívül erősíti a hajszálereket és felelős az öregedési folyamatok gátlásában is/kézműves marcipán desszertek/

Összefoglalva az eddig leírtakat, ez a fantasztikus desszertkülönlegesség tartalmaz rengeteg, a test számára fontos ásványianyagot, segít a jó közérzet elérésében és nem elhanyagolható szempont, hogy nagyon finom!